Vakiinnuttaminen

Vakiinnuttaminen etsii paikkaa käytänteelle organisaatioiden arjesta.

Teksti: Katri Halonen


Miten projektin toteuttajataho ja osatoteuttajat mahdollistavat ja tukevat omalla toiminnallaan projektitulosten hyödyntämistä?

Millaisista lähtökohdista kumppani- ja kokeiluorganisaatiot toimivat ja miltä projektinne näyttää heidän silmissään?

Millaisista haasteista kumppaniorganisaatiot kertovat arkityössään ja kuinka käytänteenne olisi varioitavissa ratkaisuksi – ja tuottaako projekti aidosti sopivia ratkaisuja heille?

Vakiinnuttaminen keskittyy uuden käytänteen upottamiseen organisaatioiden arkeen. Usein luontevinta on aloittaa vakiinnuttaminen oman organisaation sisältä ja sen jälkeen kehittäjäkumppanien toimintaympäristöistä.

Vakiinnuttaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä, joka vaatii paljon yhteistä aikaa. Tämä vuoksi on tärkeää pohtia, keiden sito­uttaminen mukaan orastavan käytännön testaamiseen on olennaisinta.

Toiveissa oleva ihannekumppani on luotettava ja haluaa paikantaa käytänteen siirtämisen mahdolliset sudenkuopat yhtä innokkaasti ja ratkaisukeskeisesti kuin projektin kehittäjäryhmäkin. Vakiinnuttaminen on sovitettava projektissa ja etenkin kokeilukumppanilla käytössään oleviin resursseihin ja rajattava tarkasti.

On tarkkaan mietittävä projektin tavoitteiden kannalta, onko tärkeämpää pyrkiä vakiinnuttamaan uusi käytänne vain muutamaan organisaatioon mahdollisimman kiinteäksi osaksi heidän arkeaan.

Toinen vaihtoehto on keskittyä vakiinnuttamisen suuntaiseen työskentelyyn mahdollisimman monella suunnalla (vrt. projektinne tiedottamisen tavoitteet), mikä voi tuottaa innostuneita yllätyksellisiäkin kokeilukumppaneita – tai osoittautua hyväksi tiedottamiseksi, mutta uusien kokeilukumppanien haalimisen näkökulmasta tulokseltaan heikoksi toiminnaksi.

TAULUKKO 3. Vakiinnuttamisen erilaisia foorumeita

YksilötOman organisaation kollegat, joiden työn tunnet niin hyvin, että tiedät uuden käytänteen tuovan kollegan arkeen lisäarvoa.
Tiimi & johtoKokeilijaryhmä omasta organisaatiostasi, joka autonomian tasosta ja käytänteestä riippuen muokkaa käytännettä omin tarkoituksiinsa sopivaksi johdon tuella tai vähintäänkin niin, että johto on tietoinen.
JohtoTekee päätöksen käyttöönotosta ja tukee uusien tiimien saamista mukaan kokeilemaan oman organisaation sisällä.
Uusi organisaatioMikäli edelliset vaiheet ovat osoittaneet uuden käytännön hyödylliseksi, tuetaan oman organisaation ulkopuolisten uusien organisaatioiden johtoa uuden käytänteen käyttöönoton edellyttämässä muutosjohtamisessa.
  • ohjausryhmän ja projektin toimintojen ympärille syntyneen verkoston avulla löydettävät uudet organisaatiot, joiden arkeen käytännöstä näyttäisi olevan hyötyä
  • lähestyminen voi tapahtua yksilöistä, tiimistä ja/tai johdosta käsin, kunkin organisaation tilanteesta riippuen.


Työpohjat yhteiskehittämisen avuksi

(Lataa kaikki työpohjat käyttöösi pdf-muodossa.)

  • Työpohja 12: Erilaisten organisaatioiden lähtökohdat uuden käytänteen käyttöönottoon -työpohja lähtee liikkeelle taustaorganisaatio(ide)n lähtökohdista uuden toiminnan vakiinnuttamisen paikkana sekä auttaa pohtimaa juurruttamista potentiaalisten kumppanien näkökulmista.
  • Työpohja 13: Käsikirjoitus ohjausryhmä juurruttamisen agenttina -työpajalle auttaa projektipäällikköä ohjausryhmän alkumetreillä saamaan juurruttamistoiminnan keskeiseksi osaksi ohjausryhmän toimintaa.
  • Työpohja 14: Tuotteen vieminen uuteen organisaatioon -työpohja auttaa pohtimaan uuden toiminnan soveltuvuutta kehittäjäyhteisöstä poikkeavaan toimintaympäristöön sekä rakentamaan soveltamista tukevaa tietopohjaa.
  • Työpohja 15: Uuden toiminnan haasteiden ratkaisukeskeinen kohtaaminen -työpohjan keskiössä on muutos. Muutos edellyttää organisaation toimijoilta uuden oppimista, minkä esteitä voi olla monella yksilön ja organisaation tasolla. Pohja auttaa pohtimaan tyypillisiä karikoita ja tapoja päästä niiden ohi.

Lukuvinkkejä

Halonen, K. (2019) Olisiko aika tehdä ohjausryhmien vallankumous?  Osuma-blogit. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Halonen, K. (2018) Hankkeiden voima on yhteistyössä ja ammattilaisten osaamisen kehittymisessä.  Osuma-blogit. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Ojakoski M. & Pakarinen, T. (toim.) (2014) Tartu verkkoon. Työvälineitä verkostojen johtamiseen ja kehittämiseen. Kuntaliitto.

Valkokari, K., Valjakka, T., Hakanen, T., Kupi, E. & Kaarela, I. (2014) Palveluverkoston kehittämisen työkirja. VTT. (pdf)

Verkostojohtamisen opas (2019) Valtioneuvoston kanslian julkaisuja 2019:12